post

Tint politie

Geblindeerde autoruiten verbetert niet alleen het uiterlijk van een voertuig, het zorgt ook voor een koele binnentemperatuur tijdens de zomermaanden. Als het echter gaat om voertuigen die te donkere tinten hebben, dan zijn er een aantal redenen waarom de politie daar een hekel aan heeft.

Veiligheid
Wanneer voertuigen te donkere ramen hebben dan toegelaten is, kan het een veiligheidsrisico voor politieagenten zijn bij bijvoorbeeld politiecontroles. Het weerhoudt politieagenten om te zien wat de bestuurder of passagiers aan het doen zijn. Drugs transporteren en andere illegale activiteiten zijn gemakkelijker te doen wanneer het voertuig beschikt over geblindeerde autoruiten.

Controle van veiligheidsgordel en bellen
In vrijwel alle landen zijn er wetten met betrekking tot het omdoen van veiligheidsgordels voor bestuurders en passagiers, ook in ons land. Bij autoruiten die te donker zijn getint, is het voor politieagenten moeilijk om in een oogopslag te zien of iedereen zich wel of niet houdt aan deze regel. Te donker geblindeerde autoruiten voorkomt ook dat de politie gemakkelijk kan zien of de bestuurder aan het bellen is tijdens het rijden. Net zoals de veiligheidsgordel, is bellen tijdens het rijden vrijwel in alle landen verboden. In Nederland bedraagt de boete voor het niet dragen van een veiligheidsgordel  (bestuurder of passagier) € 140 en voor niet-handsfree bellen € 230.

Hoe donker is ‘te’ donker?
Als het gaat om de wetten m.b.t. blinderen van autoruiten, is er heel veel (ook tegenstrijdige informatie) beschikbaar. In vrijwel alle landen zijn er andere regels m.b.t. tinten van autoruiten. Dit kan het moeilijk maken als je vaak reist naar andere landen of langs andere landen moet om je vakantiebestemming te bereiken, omdat de meeste autobezitters de autoruiten blinderen volgens de regels die voor het land van herkomst van toepassing zijn. Het zou dus goed kunnen dat je in een ander land te horen krijgt dat je ‘illegaal bezig bent’ doordat je autoruiten te donker zijn. Het is dus verstandig om te kijken naar de regels van de landen waar je langsrijdt.

wetgeving blinderen voorportieren

Een uitzondering voor donkerdere tinten dan gebruikelijk, is wanneer de bestuurder of passagiers gezondheidsproblemen hebben die kunnen verergeren door blootstelling aan de zon. Dit moet wel aangetoond kunnen worden met een doktersbrief. Wil je de autoruiten tinten, maar twijfel je over de regels in de verschillende landen? Neem dan contact met ons op, zodat wij je de beste tint kunnen adviseren voor jouw situatie.