post

De autoramen blinderen heeft vele voordelen, en veel mensen hebben de afgelopen jaren daarvan geprofiteerd. Warmtereductie, meer privacy, brandstofbesparing etc. Een recente onderzoek en ontwikkeling op het gebied van kleurtechnologie is er één die het lijstje met voordelen voor geblindeerde auto’s verder zal uitbreiden, en het lijstje van nadelen kleiner wordt. Dankzij deze ontwikkeling zullen autobestuurders in staat zijn om de tintdoorlaatbaarheid van de glasfolie zelf in te stellen, door een eenvoudige handeling.

Geblindeerde autoramen op verzoek

De glasfolie technologie  waarmee Continental mee bezig is, werkt door het toevoegen van speciale folies met ingebouwde deeltjes in het glas. Wanneer een lader wordt aangesloten, sluiten de deeltjes zich parallel in, zodat de autoruit doorlaatbaar wordt voor licht aan beide kanten. Wanneer je de lader verwijdert, regelen de deeltjes willekeurig hun positie, verduistert de autoruit aan de buitenkant en blijft de glasfolie transparant aan de binnenkant van de auto.

Veiliger rijden en meer comfort

De nieuwe technologie van de tintfolie, die te gebruiken is voor de zij-, voor- en achterruit(en), biedt niet alleen meer comfort maar maakt rijden ook veiliger dan de traditionele glasfolie. Een typische eigenschap waarmee veel autobestuurders te maken krijgen, is een laaghangende zon. Dit zorgt voor minder zicht voor de autobestuurder en ook minder rijcomfort en soms gevolgd door irritatie door te lange blootstelling aan hittestralen.

Maar ook in het donker kun je de tint lichter krijgen, dit zal ervoor zorgen dat je beter zicht hebt in het donker. Dit kan bij de traditionele glasfolie soms een probleem zijn, omdat je soms niet voldoende zicht hebt. Ook tijdens parkeren was de glasfolie een probleem voor sommige mensen, met deze folie kun je gemakkelijk blijven parkeren.

Positieve impact op het milieu

Hoewel de ontwikkeling van de technologie nu al een paar jaar gaande is, wordt het nu nog maar toegepast op een klein aantal duurdere voertuigen. Deze glasfolie helpt niet alleen de hoeveelheid inkomende zon te verminderen, maar heeft ook een positief effect op aircoverbruik. Op lange termijn betekent dit dus minder brandstofverbruik en een positief effect op het milieu. Volgens Wolf, hoofd van de Body & Security business unit van Continental, wordt de CO2-uitstaat verminderd met 4 gram per kilometer.

Verdere ontwikkeling

Contintental verklaart dat het eindproduct van de tintfolie automatisch de tint zou kunnen veranderen op basis van de helderheid buiten. De huidige blindeerfolie heeft een blauwe kleur, maar het bedrijf heeft plannen om dit uit te breiden naar een set of kleuren en verschillende ontwerpen. Daarnaast staat een touch screen functie en energiewinning op het agenda.
Hoewel de prijzen voor deze blindeerfolie nog te hoog is voor middenklasse voertuigen, met grote autoramen, is Continental hoopvol dat de prijzen lager zullen worden door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van autotechnologie. Elektrochromatisch glas en Polymeer zijn daar een voorbeeld van. Dit zou ook auto eigenaren van middenklasse auto’s de mogelijkheid moeten geven om de autoruiten te blinderen.